Festival Za zelený KRAJ

Vo štvrtok, 13. júna prebehol v parku Budatínskeho hradu festival ZA zelený KRAJ, organizovaný Žilinským samosprávnym krajom. Učiteľom a študentom stredných škôl sa na ňom predstavili organizácie ponúkajúce environmentálnu výchovu. Spolu so Správou Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy sme sa v zdieľanom stánku predstavili aj my.

Erika zo Správy CHKO Strážovské vrchy pripravila aktivitu Ekosystémové hodiny, o ktorej si prečítajte v príspevku: CHKO Strážovské vrchy a CHKO Kysuce v Budatíne – CHKO Strážovské vrchy (sopsr.sk). Ekosystémové hodiny boli o odhaľovaní vzťahov v spoločenstve vodného organizmov. Takisto aj naša Správa pripravila pre študentov workshop s témou vodného ekosystému. Študenti zisťovali úroveň biologického znečistenia vody v rieke Kysuca pomocou vodných bezstavovcov – prostredníctvom indexov BMWP (Biological Monitoring Working Party) a ASPT (Average Score Per Taxa) určili odpovedajúcu kvalitu vody.

Lokalita, ktorú som si zvolila na odber vzoriek vodných bezstavovcov (bentos), sa nachádzala na sútoku Kysuce s Váhom, blízko prírodného, skalnatého brehu oproti Budatínskemu parku, kde sa striedajú kamenisté a bahnisté úseky. Počas prípravy na workshop som tu nachytala a zaradila do čeľadí 10 druhov bentických organizmov.   

miesto odberu – sútok Kysuce a Váhu

 

 Vďaka trvalému dažďu bola Kysuca v deň konania workshopu rozvodnená. V takýchto podmienkach sa vzorka bentických organizmov získavala ťažko a bola chudobná na druhy. Pozostávala z podeniek z čeľade Potamanthidae, početnejšie boli ulitníky z čeľade Lymnaeidae a našlo sa i jedno nedospelé štádium pakomára (Chironomidae). Pri neobratnej manipulácii s nim sa mi ho však podarilo usmrtiť. Larva pakomára vypustila červené farbivo do okolitej vody a zostala bezfarebná. Nielen ľudia majú v tele hemoglobín.

 

larvy podeniek, čeľaď Potamanthidae

larva pakomára, čeľaď Chironomidae

ulitník, čeľaď Lymnaeidae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomocou determinačných kľúčov pre makrozoobentos sme so študentami zaradili do čeľadí uvedené odchytené jedince a tiež aj druhy z fotodokumentácie vyhotovenej počas prípravy na workshop. Vyšla nám trieda čistoty vody 3 – stredná kvalita vody. Dúfam, že sme sa výsledkom aspoň trochu priblížili k reálnej hodnote, ktorú vyjadruje presnejší, na determináciu druhov náročnejší, index saprobity. Naša aktivita, ktorou sa študenti zoznámili so životom vo vode a učili sa používať determinačné kľúče, môže byť inšpiráciou pre terénne exkurzie environmentálnej výchovy k vodným tokom.

 

kôrovce (Isopoda), čeľaď Asellidae

schránka larvy potočníka

larva podenky, čeľaď Heptageniidae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prínos festivalu vidím v snahe zaujať mladú generáciu a upozorniť ju na súčasné problémy životného prostredia a tiež aj na poskytnutí príležitosti stretávania sa ľudí z oblasti environmentálnej výchovy.

Prajme festivalu Za zelený KRAJ veľa vydarených ročníkov.

 

Text a foto: Katarína Kyselová